Ga direct naar de content
Gemeente Heemstede

Stage Stedenbouw/Landschapsarchitectuur

Solliciteer uiterlijk dinsdag 30 juli
Heemstede

Ben jij een HBO/WO student in de richting stedenbouw of landschapsarchitectuur die ons wil helpen met een boeiend onderzoek en uitdagende ontwerpopgaven voor een prachtig divers gebied langs een doorgaande weg, een rivier, een monument en een haven?

Wat ga je doen als stagiair?

Als stagiair krijg je de kans om mee te werken aan het project ’t Groot Clooster. Dit is een veelzijdig gebied in het noordoosten van de gemeente ingeklemd tussen het Heemsteeds Kanaal, Het Spaarne de Ringvaart en de Cruquiusweg (N201). Momenteel zijn we bezig met het ontwikkelen van een visie voor dit gebied en we werken aan een deeluitwerking voor de bedrijven aan de haven. Dit is waar jij in beeld komt! Jouw frisse ideeën en innovatieve aanpak kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan deze deeluitwerking. We hebben verschillende mogelijke stageopdrachten en je krijgt de mogelijkheid om zelf een keuze te maken uit de projecten, zodat we samen iets vinden dat perfect aansluit bij jouw stage-eisen en persoonlijke interesses:

Optie 1: Visie op de Cruquiusweg

De Cruquiusweg maakt deel uit van de ring rond Haarlem, gaat dwars door Heemstede en is daarmee één van de belangrijkste entreewegen van het dorp Heemstede. Dit is een weg met diverse bebouwingstypen, functies en gebruikers en heeft een breed profiel met overbelaste kruispunten. De Cruquiusweg vormt een barrière in het dorp, wat uitdagingen met zich meebrengt voor toekomstige ontwikkelingen. Jouw taak is om verschillende scenario’s te bedenken die variëren in kosten, schaal en impact, en werkt deze uit in een visie of ontwerp.

Optie 2: Bedrijventerrein Cruquius

Je werkt in deze opdracht aan de herontwikkeling van het bedrijventerrein langs de N201. De bedrijven in de haven worden herontwikkeld naar woningen en je gaat onderzoeken hoe de bedrijfsruimte gecompenseerd kan worden. Hierbij maak je een stedenbouwkundig ontwerp dat rekening houdt met de omgeving en de bestaande kwaliteiten. Het is een klein gebied met grote historie en veel mogelijkheden. Je ontwikkelt een plan waarin je onderzoekt wat de draagkracht van het gebied is. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de bedrijfsverzamelgebouwen dubbel zo hoog worden? Hoe combineren we parkeren slim met de omgeving? Je onderzoekt hoeveel hier gebouwd kan worden en hoe dat zou moeten gebeuren zonder de landschappelijke kwaliteiten te verliezen en maakt een stedenbouwkundig of landschappelijk ontwerp.

Optie 3: Woonschepenhaven

Tussen de voormalige vuilstortplaats, nu Speelbos Meermond en een weiland nabij de Cruquiusweg en het Spaarne, dat door de jaren heen gebruikt wordt als weide, ligt een woonschepenhaven.

Het is een klein gebied met grote historie en veel mogelijkheden. Je ontwikkelt een plan voor deze omgeving en bestudeerd of de inpassing van de woonschepenhaven op een andere manier mogelijk is, waardoor er een nieuwe indeling kan komen, zodat ruimte wordt vrijgemaakt voor andere functies. Je onderzoekt modellen voor herpositionering van de woonschepen, zonder de landschappelijke kwaliteiten te verliezen en maakt daarvoor een stedenbouwkundig en landschappelijk ontwerp.

Wie ben je?

  • Je bent student hbo of wo in de richting van Stedenbouw, Landschapsarchitectuur of iets soortgelijks.
  • Je bent een aanpakker, flexibel, enthousiast en accuraat. Je bent in staat om je ideeën te communiceren in zowel woord als beeld.

Wat mag je van ons verwachten?

Een uitdagende en afwisselende stage per september 2024 met goede begeleiding en in een leuk team! De stagevergoeding bedraagt €500,-- bruto per maand op basis van een 36-urige stageweek. De stageperiode en het aantal uur per week worden in overleg bepaald. Deze stage biedt zowel mogelijkheden voor een meewerkstage als voor een afstudeerstage, afhankelijk van je studie-eisen.

Wat doet team Ruimtelijk Beleid?

Ruimtelijk Beleid bestaat uit twee afzonderlijke clusters,  maar zijn samen één afdeling. De twee clusters zijn:

  • Cluster duurzaamheid, economie, vastgoed en volkshuisvesting
  • Cluster ruimtelijke ordening, verkeer en stedenbouw.

Je komt te werken in het cluster ruimtelijke ordening, verkeer en stedenbouw en maakt deel uit van het projectteam ’t Groot Clooster. Collega’s van andere teams ontmoet je onder andere tijdens de lunch en het maandelijkse koffiemoment waarbij de gemeentesecretaris alle medewerkers bijpraat. Daarnaast kun je lid worden van de actieve personeelsvereniging voor leuke uitjes. Jonge ambtenaren hebben daarnaast hun eigen groep ‘JA!’ opgericht. Zo voel je je snel thuis bij Heemstede!

Wil je meer weten?

Voor meer informatie over het project kun je het projectplan 't Groot Clooster raadplegen via deze link: https://gemeentebestuur.heemstede.nl/Vergaderingen/Commissie-Ruimte/2023/5-oktober/20:00/Havenkwartier-en-t-Groot-Clooster-projectopdracht

Neem voor verdere vragen contact op met Pim Wagemakers (Stedenbouwkundige) via p.wagemakers@heemstede.nl.

Heb je interesse?

Solliciteren kan tot en met 1 september 2024. Voor deze stage nemen we alleen sollicitaties in behandeling als deze naast een motivatiebrief en cv ook een beknopt portfolio bevat. Zodra wij een geschikte stagiair hebben gevonden, sluit de vacature. Wacht dus niet te lang met solliciteren. We kijken uit naar je reactie!

Locatie: Heemstede

Wij gaan zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. Kijk voor meer informatie op http://www.heemstede.nl/privacy

Delen:

Interesse?

Meer informatie over deze vacature?

Neem contact op met Pim Wagemakers van Gemeente Heemstede